1. Sosyoloji-Tarih İlişkisi: Tarih, geçmiş zamanda yaşamakta olan insan topluluklarının etkinliklerini yer ve zaman bildirerek neden-sonuç ilişkisi içerisinde anlatan bilim dalıdır. Her sosyolog incelediği konunun tarihsel gelişimini bilmek zorundadır. Tarih de belli bir toplumsal olayın ortaya çıkışını tanımlayabilmek için bu tür olayların ortaya çıkış nedenlerini (bu nedenleri sosyoloji ortaya koyar) genel itibari ile bilmek zorundadır.
2. Sosyoloji-Antropoloji İlişkisi: Antropoloji insan bilimidir. İnsanın kökenini, biyolojik fonksiyonlarını, gelişim sürecini, ilkel toplulukları ve kültürlerini inceler. Özellikle kültürel antropoloji farklı kültürler arasındaki benzerlikleri, farklılıkları ve bu kültürlerin değişimlerini ele alır. Sosyoloji günümüz toplumlarının kültürlerini açıklamaya çalışırken kültürü ve kültür tarihini ele almak zorundadır. Antropoloji de incelemelerde genel itibari ile toplumsal olayların nedenlerini bilmek zorundadır.
3. Sosyoloji-Psikoloji İlişkisi: Psikoloji, insan davranışlarını konu edinen bir bilim dalıdır. Çoğu psikolojik olayların temelinde toplumsal öğeler mevcuttur. Öğrenme, kişilik, algı, davranışların şekillenmesinde sosyal öğeler mevcuttur. Bu yönü ile psikoloji, sosyolojinin verilerinden faydalanmak zorundadır. Diğer taraftan da bireylerin psikolojik durumlarını dikkate almadan, grup ve toplum ilişkilerinin doyurucu bir açıklamaya kavuşması güçtür. Psikoloji toplumumuzun birey üstündeki etkilerini hesaba katmadan doğru bilgi elde edemez. Sosyoloji de bireyi dikkate almazsa toplumsal ilişkileri açıklamada yetersiz kalır. Psikoloji ve sosyoloji arasındaki ilişkiden dolayı sosyal psikoloji dalı doğmuştur. Sosyal psikoloji, insanın sosyal bir ortamda bulunun davranışlarını konu alan sosyoloji-psikoloji arası bir alt bilim dalıdır.
4. Sosyoloji-Coğrafya İlişkisi: Coğrafya yeryüzündeki kıta ve ülkelerin yüzey şekillerini, iklimini tabii kaynaklarını, bu alanlarda yaşamakta olan insanlarını, hayvanlarını ve bitki örtüsünü inceleyen bir bilimdir. Tüm bu konular sosyolojiyi de ilgilendirir. Coğrafyanın elde etmiş olduğu bilgilerden insanlar sosyal yaşamlarında yararlanmışlardır.
5. Sosyoloji-Siyaset İlişkisi: Siyaset bilimi, devletin örgütlenmesi çeşitli yönetim şekillerinin karşılaştırılması, anayasa hukuku (toplumumuzun yönetim şekli, hükümet iktidar) vesaire hem sosyolojinin hem de siyasetin konusudur fakat sosyoloji topluma genel ve objektif yaklaşırken, siyaset değer yargılarında bulunmaktadır
6. Sosyoloji-Hukuk İlişkisi: Hukuk, toplumda insanlar arası ilişkileri düzenleyen, uyulması mecburi kurallar bütünüdür. Hukuk toplum ile sıkı ilişkilidir. Bu kuralların uzun ömürlü olması o toplumumuzun sosyal yapısına uygun olmasına bağlıdır. Bu yönü ile hukuk, sosyolojinin verilerinden yararlanır.
7. Sosyoloji-Ekonomi İlişkisi: Ekonomi, insanların ihtiyaç duydukları mal ve hizmetlerin üretimini, bölüşümünü ve tüketimini konu alan bir sosyal bilimdir. Yasanın ekonomik faaliyetleri bir anlamda toplumsal faaliyettir. Ekonomik faaliyetler bulunduğu toplumdan etkilenir. Toplumsal olayların ülke ekonomisine etkisi ve ikisi arasındaki ilişkisi arasındaki ilişki ekonomik sosyolojiyi meydana getirmiştir.
I really like what you guys are usually up too.
This kind of clever work and exposure! Keep up the very good
works guys I’ve added you guys to my own blogroll.
Thank you🌺
Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It will always be interesting to read content from other authors and use a little something from other web sites.