Yoldan geçen birine “sosyoloji nedir?” sorusunu sorarsak muhtemelen “toplum bilimidir.” yanıtını alırız. Peki ya sosyoloji sadece “toplum bilimi” midir? Aslında bu soruyu sosyoloji okuyan ya da mezun bir sosyoloğa sorarsanız çok farklı yanıtlar alacaksınızdır.
Sosyoloji en basit tabiriyle toplum bilimi olarak bilinmekte ancak bu sosyolojiyi anlamak için bir hayli yetersiz bir tabirdir. Eğer bu tanımı biraz daha açacak olursak, sosyoloji, toplumlardaki grupların birbirleriyle etkileşimleri sonucu ortaya çıkan ilişkileri inceleyen bir bilimdir. Cinsiyet, sınıf, ırk çalışmaları belli başlı konularıdır ancak insan gruplarıyla ve bu grupların arasındaki ilişkilerle ilgili olan her şey sosyolojinin konusu olabilir. Bu incelemeleri yaparken anketler, saha araştırmaları ya da gözlem yaparak veya var olan kaynakları inceleyerek elde etmiş olduğu verileri inceleyip araştırma konusunda bir sonuca ulaşır. Sosyoloji bilim dalından mezun bireylere sosyolog denir.
Sosyologlara baktığımızda geniş bir sorumluluk ve görev alanları mevcuttur. Sosyologlar: toplum sağlığı üzerine araştırma yapma, analiz etme ve proje geliştirme, anket şirketlerinin toplum için yaptığı analizleri toplama ve bu analizleri işleme, ekonomik ve sosyal araştırmalar geliştirme, grup etkileşimi yapmak ve toplumda oluşan problemler sonucunda çözüm tavsiyeleri geliştirmek, yaptığı araştırmaları analizler halinde ayrıntılı olarak rapor hazırlamak, sosyolog mesleğini icra eden başka insanların yaptığı çalışmalara destek verme ve istişare yapma gibi görevleri vardır. Kısaca sosyologlar toplumsal konularda araştırma yapma, analiz etme gibi ayrıntıları ön plana çıkaran kişilerdir.
Öncelikle Sosyolojinin sade ve anlaşılır bir şekilde bir tanımını yapmanız gerçekten hoşuma gitti. Yazı diliniz akıcı, anlaşılır ve yalın. Umarım yazılarınızın devamı gelir. Ben ve benim bilgiye aç olab bir çok kişi mutlu olacaktır eminim. Elinize, kaleminize sağlık…
Çok teşekkür ederim.
Emeğine sağlık kızım.
Çok teşekkür ederim.
Çok güzel bir yazı olmuş hocam,devamını beklerim.
Çok teşekkür ederim.
Çok güzel faydalı bir yazı bu yazı sayesinde sosyologların toplumdaki önemini daha iyi kavramış oldum.Emeginize sağlık Allah yolunuzu daim eylesin inşallah.. ❤
Çok teşekkür ederim.
Emeğine yüreğine sağlık kuzen
Çok teşekkür ederim.
Ellerine emeğine sağlık güzellik. 🌺 Sosyolojinin ve sosyologların önemi yazıların sayesinde daha da değer kazanacak. Yazılarını her gün daha bi heyecanla bekliyorum ❤🤩
Çok teşekkür ederim. Yazıların devamı gelecek inşallah.❤
Yaptığınız bu çalışmalar, ileride birçok kişinin eğitim hayatını bir yana, hayatının birçok alanında yardımcı olacaktır. Her daim yazılarınızı okumak dileğiyle, başarılar…
Çok teşekkür ederim.
Emeğine sağlık çok başarılı 👌
Çok teşekkür ederim❤
Mükemmel bir yazıydı tekrar tekrar okumak istedim 🦋
Çok teşekkür ederim.
Faydalı bir yazı olmuş…👍
Teşekkür ederim.
Emeğine sağlık canım 👌
Teşekkür ederim.
Emeğine sağlık Meroşum, başarının devamını dilerim.💜
Çok teşekkür ederim.
Emeklerin boşa çıkmasın inşallah. Allah muvaffak etsin kardeşim.
Teşekkür ederim abi.
Aferin kardeşim tanım güzell
Teşekkür ederim.
Emeğine sağlık güzel kardeşim rabbim yolunu hep açık etsin
Teşekkür ederim.
Emeğine sağlık kuzum ♥️Rabbim emeklerinin karşılığını almayı nasip etsin 🤲🥰
Amin inşallah kuzum. ♥️