Sosyolojinin İsim Babası: Auguste Comte Kimdir?

Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, kısaca Auguste Comte sosyoloji ismini öne süren ilk sosyologtur. 19 Ocak 1798 yılında Fransa’nın Montpellier kentinde doğdu. Katolik bir aileden gelen Comte, ailenin üç çocuğundan biriydi. Babası vergi dairesinde memur, annesi ise ev hanımıydı.

Auguste Comte “Sosyoloji neden diğer bilim dalları gibi bir dal olmasın” tezini savunarak sosyolojinin temelini o zamanlarda attı. Ayrıca felsefede pozitif düşünce üzerine de çalışıyordu. Daha sonraları fizik, gökbilim ve kimya ile de uğraştı. Ayrıca Comte yaşadığı çağda altı temel bilimden söz etmiştir. Bunlar genel, basit ve bağımsız olanlardan özel, karmaşık ve bağımlı olanlara doğru sırasıyla şu şekildedir: Matematik, astronomi, fizik, kimya, fizyoloji ve sosyoloji. Sosyolojiyi bunların üstünde görmüştür. Tüm bu fikirlerinin oluşmasında 7 sene sekreterliğini yaptığı Saint Simon’ın etkisi büyüktür.

Fransız Devriminden hemen sonra doğduğu için -Sosyoloji alanındaki- çalışmaları Fransız Devrimine ve Aydınlanma Düşüncesine bir tepki niteliğindedir.

Sosyolojiyi Sosyal Statik ve Sosyal Dinamik olmak üzere ikiye ayırır. Sosyal Statik; her toplumdaki göreli istikrarlı ilişkiler ile sosyal yapı üzerinde odaklanır. Sosyal Dinamik ise, insanlığın bir aşamadan diğerine geçmesini, yani toplumdaki değişimi ifade eder.

Comte evrimcidir. Tarihi bir ilerleme süreci olarak görür yani iyimserdir. Comte’un üç hal kanununa yani evrim kuramına göre toplumlar üç aşamadan geçer. Bunlar:

  1. Teolojik Evre
  2. Metafizik Evre
  3. Pozitivist Evre

5 Eylül 1857 tarihinde mide kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

Önerilen makaleler

1 Yorum

  1. Next time I read a blog, I hope that it doesnt fail me as much as this one. After all, I know it was my choice to read, however I genuinely thought you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something that you can fix if you were not too busy searching for attention.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.