İstenmeyen Bebekler İçin “BEBEK KUTULARI”

Uzun bir aradan sonra şaşırtıcı bir konuyla ilgili kaleme alınan yazıyla buradayım. Bildiğimiz üzere bebek bir insanın en küçük hali olan doğum anından yürüme dönemine kadar olan zaman diliminde aldığı isimdir. Yani aslında bir insanın en saf, en masum, en çok sevgiye ve bakıma muhtaç hali de diyebiliriz. Buraya kadar her şey gayet normal. Şimdi de bebek kutusunun ne olduğuna değinmek istiyorum.  Bebek kutusu kısaca; çocuğunu gizli olarak dünyaya getiren, gebeliğini saklayan, tıbbi yardımsız ve kontrolsüz doğum yapan kadınların çocuğunu bırakmak istediklerinde başvurdukları yerdir.

Bebek kutularına elimizdeki verilere baktığımızda ilk olarak 1709 yılında Almanya Hamburg’ da rastlanmıştır. Tabi bir süre sonra 1714 yılında bu kutular kaldırılıyor. 2000 yılında Almanya’da bebek kutuları tekrar kutuluyor.  Bu kutular genellikle hastanelerin dış duvarlarına yerleştirilen “Babyklappe” adı verilen sistemle çalışır. Bu sistemde bebek, görünüşü tıpkı bir fırını andıran kapaklı bir bölmeye yerleştiriliyor. Kutu kapatıldıktan bir süre sonra içindeki alarm çalmaya başlayarak hastane personelini uyarıyor ve bebek 2-3 dakika içinde personel tarafından, bölmenin hastane içindeki tarafından alınıyor. Kutunun içinde bebeği bırakanlara hitaben yazılmış bir mektup da bulunuyor. Mektupta, bebeğin bakımının 8 hafta boyunca devlet tarafından yapılacağı ve ebeveynleri 2 ay içinde ortaya çıkmazsa, evlatlık verileceği hatırlatılıyor.

Bu uygulama günümüzde de yaygınlaşmaya hızla devam ediyor. BM Çocuk Hakları Komitesi, bebek kutularının Avrupa’da birçok ülkede kullanıldığını, fakat 99 kutuyla en yüksek rakamın Almanya’da olduğunu açıkladı. Almanya’yı, 45 kutuyla Polonya takip ediyor. Çek Cumhuriyeti, Vatikan, İsviçre gibi ülkelerin yanı sıra, Kanada ve Malezya’da da bebek kutuları bulunuyor.

Peki siz bu kutular hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaynakça


https://www.hurriyet.com.tr/gundem/almanyada-bebek-kutularinin-sayisi-artiyor-25334254 https://haberrus.ru/life/2011/11/10/rusyada-istenmeyen-bebekler-icin-ozel-kutular-kuruluyor.html

Önerilen makaleler

3 Yorum

  1. Vay canına hiç duymadigim bir bilgiydi bu. Dehsetle okudum ve empati kurdum gerçekten çok korkutucu. Anne olarak bebeğimi asla bırakmam istemem 2 ay gibi sınır da olsa. Bu genelde korumasiz ilişkilerde meydana gelen çocuklar içindir. Ve bu durumda her iki tarafta bebeği istemiyor onu anladım. Genelde nüfusu az artışli olan ülkelerde yapılıyor. Çünkü kimse bilerek çocuk yapmiyot sorumluluk almıyorlar. Devlette bu tür pisliklerin önünü açarak nüfusa destek veriyor.

  2. Gerçekten ilk defa duydum. Demek dünyada böyle şeyler de varmış. Bizi bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim. Bu kutular tabi ki elverişli değil, ancak hepimizin bildiği gibi, birçok gayrimeşru bebekler çoğu zaman acımasız yollara tâbi tutulup hayatını kaybediyor. Yani bazıları bebeği istemediği için veya farklı bir nedenden dolayı çöp kovasına bırakıyor, bazıları buz gibi havada sokağa öylece bırakıp gidiyor vs vs. O bebekleri bu tür durumlara maruz bırakmaktansa bu kutulara başvurmak çok daha iyi. Sadece bu yüzden bu kutuların yayılmasını isterdim.

  3. May I simply say what a comfort to uncover someone that really knows what they are talking about on the net. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people must look at this and understand this side of the story. I was surprised you arent more popular given that you certainly have the gift.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.