Sosyal Medyanın Yarattığı “GÜZELLİK”Algısı

Sosyal medyaya göz gezdirirken pek çoğumuz “blogger”ların veya “influencer”ların fotoğraflarına bakıp iç geçirmişizdir. Ancak sosyal medyanın, kusursuz ve bir o kadar da gerçeklikten ve doğallıktan uzak fotoğraflarla dolu olduğunu da hepimiz biliyoruz. Sosyal medya hesaplarında gerçek olmayan ama öyleymiş gibi gösterilen hayatlar, birçok kullanıcının aslında ilgisini çekiyor. Güzel kadınlar, güzel fizikler, mutlu fotoğraflar, yakışıklı erkekler derken aslında hiçbir şey göründüğü gibi değil. Herkeste bir iyi, güzel, mutlu görünme çabası var. Hatta bunu bulunduğu ortamın ‘en’i olma gayreti, en güzeli,en beceriklisi, en pozitifi,en yakışıklısı diyerek de ifade edebiliriz.

Çevrenize bir bakın derim. Çok yakın bir arkadaşınız, eşiniz, dostunuz, akrabanız … Sosyal medyada paylaştığı fotoğrafla gerçekte olan kendisi bir mi? Veya onları bir kenara bırakıp kendimize bakalım. Kendimizi olduğumuz gibi sosyal medyaya yansıtıyor muyuz? Muhtemelen bu yazımı okuyan kesimin çoğunluğu ‘’HAYIR’’ cevabını verecektir. Hiçbirimiz sosyal medyada yüzümüzdeki sivilcenin gözükmesini istemeyiz. Gözükmemesi için de çeşitli filtreler uygularız. Bunu kendimize neden yapıyoruz ki, sonuçta filtredeki ben ‘’Gerçek BEN’’ değil. Kendimizi filtrelere o kadar alıştırıyoruz ki bir süre sonra aynanın karşısına geçince ‘’GERÇEK BEN’’i beğenmemeye, istememeye başlıyoruz. Sonrası malum depresif ruh halleri, beğenilmeme ve kabul görmeme korkusu…

Bu durumu en çok genç kesimlerde görüyoruz. Son zamanlarda “blogger”lar veya “influencer”lar İnstagrama attıkları fotoğraflarda o kadar kusursuzlar ki… Sütun gibi bacaklar, ince ve zarif bir bel, cilt desen zaten bebek gibi sonrası malum ÖZENİYORUZ. Ben neden öyle değilim, benim cildim neden sivilceli, ben neden kiloluyum, bacaklarım neden onunki gibi değil de çarpık gibi gibi. Peki ya bu gördüğümüz insanlar gerçekten bu kadar kusursuz ve mükemmel mi? Sizin de dikkatinizden kaçmamıştır diye düşünüyorum çünkü son zamanlarda kusursuz görünmek çok yaygınlaştı.

Bizler insanız ve kusursuz varlıklar değiliz. Sivilcemiz olabilir, kilolu olabiliriz, bacaklarımız çarpık olabilir, boyumuz kısa olabilir ve dahası yazacak çok şey var. Kendimizi olduğumuz gibi sevelim. Sosyal medyada hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Bizler filtresizde güzeliz. Güzel olmak ve güzel görünmek için filtreye ihtiyacımız yok. Var olan güzellik algısını hep birlikte yıkalım.

Nice nice filtresiz hayatlara

Önerilen makaleler

19 Yorum

  1. Herşeyde olduğu gibi tabikide fotoğraflarda da ozentilik olacak çünkü en çok beğeni alan en çok izlenenler de hangisi ön planda ise ona benzer şeyler yapılır ki aynı ilgiyi kendisi de görsün filtre konusuna gelecek olursak benim kadar kullanan yoktur galiba yüzümde 48 dikiş iziyle yasiyrm ve çoğu zaman kendimi sevmeme engel oluyor ya da sevsem bile bazen niye var ki bu izler diyrm o yüzden fotoğraf çekindigimde daha sonra keşke izler olmasaydı ya da ilk bakışta direk izlere odaklanmamak için binevi saklama aracı olarak kullanıyrm kulanan çoğu kişinin elbet vardır bir bahanesi benimde bunlar işte ( yazıyı okuyunca yorum yapmadan duramadm başarılar dilerim )…

    1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim🌺

  2. Cok guzel bir yazi. Bu arada baskalarini sevebilmek icin oncelikle kendimizi sevmeliyiz. #lovemyself

  3. Çok güzel yorumlamişsin başarının devamını dilerim gerçekten tebrik ederim

  4. Gayet güzel bir paylaşım olmuş. Elinize sağlık. Devamını sabırla bekliyorum…

  5. Cok doğru bilgi paylaştın bizle Sevgili Merve
    Ama yaşantılarımız büyüklerimiz bizi maalsef kusurlarımızla başkalarıyla kıyaslayip durdukları için bizler de sosyal de cesaretsiz kalıp dediğin filtreleri kullanmak zorunda kalıyoruz. Bizler geleceğin annesi babası olarak çocuğumuza şişman zayıf konuşamıyor uzun burun gibi sevmezsek belki ilerde daha gerçekçi ve filtresiz bir toplumu oluşturabiliriz.

    1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim🌺

  6. Gayet güzel ve gündemde var olan bir konuya değinmişsin. Çok güzel ve açıklayıcı olmuş kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeliyiz kusurlarımızı da sevmeliyiz 😊

    1. Değerli yorumunuz için teşekkürler🌺

  7. Herkesin aynı fikirde olup, ama dile getirmediği bir konuya değinmiş sin bunun için sana teşekkür ederim. Bende, evet öyle maalesef durum bu şekilde derim fakat bunu bildiğim halde sosyal medyanın günümüzdeki gücünü de göz ardı etmemek gerekir çünkü insanlar bu algı üzerinden birşeyler elde ediyor ve var oluyorlar. Bizlerde bunu yapıyoruz hep en güzelini en iyisini paylaşıyoruz . Çünkü sosyal medya bunu kullanmak bir bakıma bunu istiyor.

    1. Farklı bir bakış açısı. Değerli yorumunuz için teşekkürler🌺

  8. Güzel bir konuya değinilmiș. Biz kendimizi olduğumuz gibi sevmez isek başkaları nasıl bizi filtresiz sevsin ki.

    1. Değerli yorumunuz için teşekkürler.

  9. Öncelikle güzel bir konuya demişsin. Yazdıklarında çok haklısın ve tabi ki insanın doğal hali her zaman daha güzeldir. Fakat gerçek şu ki, filtresiz bir şekilde (özellikle sosyal medyada) insanlara karşı doğal haliyle görünmek o kişi için kimi zaman zor olabiliyor, çünkü herkes her zaman güzel görünmek ister ve güzel görünmek hem insanı mutlu eder, hem de psikolojik olarak insan kendisini iyi hisseder. Bir kişinin yüzünde veya vücudunda beğenmediği veya herkesin farklı gözlerle baktığı bir bölgesi varsa, o kişi güzel görünebilmek adına, bu tür yollara başvurabiliyor. Dolayısıyla bu tür durumlara maruz kalınabiliyor.
    Bunun dışında, güzel görünmeyi farklı amaçlarla kullanan insanlar üzerine bu konuya değinmen güzel.
    Yazın için teşekkür ederim.

    1. Değerli yorumunuz için teşekkürler🌺

  10. Insan dogaliyla güzeldir . Harika bir yazı olmus mervecim. Ellerine saglik🌸🌸🌸

    1. Değerli yorumunuz için teşekkürler🌺

  11. A motivating discussion is definitely worth comment. I believe that you ought to write more about this topic, it may not be a taboo matter but typically people dont speak about these subjects. To the next! All the best!!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.